6830021-150x1502129108973_650474f5db_b-150x150Broken-power-pole-150x150Dyer-lond-road-damage-tn2-150x150

Občini Šmartno pri Litiji lahko prijavite poškodbe javnih cest in infrastrukture, nedelujočo javno razsvetljavo ali druge težave ter splošne pripombe in pobude. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času. Prijave lahko pošljete po elektronski pošti na info@smartno-litija.si ali preko spodnjega obrazca.

Pošljite svojo pobudo ali vprašanje

  Prijave in pobude so namenjene posredovanju informacij k vsebinsko odgovornim subjektom. Za občino ne predstavljajo obvezo ali dolžnost reševanja. Prijava nepravilnosti predstavlja zgolj informacijo in ne vlogo po Zakonu o splošnem upravnem postopku (ZUP).

  Posredovani osebni podatki so namenjeni za obdelavo prijav in morebitne povratne informacije ter bodo upravljani v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

  Pogoji uporabe in politika zasebnosti.

   

  Arhiv vprašanj, pobud in kritik

  košnja ob občinski cesti

  Četrtek 5 Julij 2012

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Pozdravljeni!

  Zanima me, kdo je odgovoren za košnjo trave in grmovja ob občinskih cestah? Na cesti iz Šmartna proti Vintarjevcu je na odcepu pre domom Tisje trava in grmovje ob potoku že posegla na cesto. Glede na to da je tu zelo nepregledno in da je brežina struge potoka popolnoma neurejena bi bilo dobro, če se vsaj pokosi, saj je ob velikem številu pešcev in kolesarjev ta del ceste za njih zelo nevaren.

  Hvala za odgovor.
  Jani

  Odgovor:

   

  Pozdravljeni,

  Za košnjo trave in grmovja ob občinskih cestah je odgovorna Občina Šmartno pri Litiji.
  Nekateri lastniki ob občinskih cestah zadeve uredijo sami, nekateri pa zgolj čakajo, da zadevo uredi občina.
  Košnja ob vseh občinskih javnih cestah je za občino velik finančni zalogaj, zato je v letošnjem letu planirano le košenje najbolj kritičnih delov.
  Lokalna ceste Šmartno-Vintarjevec spada med kritične dele in bo deležna košnje. Na občini pa še zbiramo prijave občanov o kritičnih delih cest.

  Aleš Krže, GI

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Cesta skozi Poljane pri Primskovem

  Četrtek 14 Junij 2012

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Spoštovani!
  Pri gradnji daljnovoda in popravilu ceste pri Gabrovki, se je skozi Poljane pri Primskovem pojavil povečan tovorni promet. Zaradi zelo presežene osne obremenitve, se je cesta tako poškodovala, da praktično ni več prevozna. Upam da se je občina že kaj dogovorila glede popravila ceste in mogoče kaj naredila tudi na preventivnem področju – možje v modrem bi lahko kdaj tudi kontrolirali težo kamionov.

  LP

  Odgovor:

   Pozdravljeni,

  Občina Šmartno pri Litiji je seznanjena s problematiko ceste proti Poljanam. Z Elesom je dosežen dogovor o sanaciji ceste. Sanacija naj bi se začela v roku 14. dni.
  Težki kamioni lahko po občinskih cestah vozijo le s posebnim dovoljenjem občine, ki jim ga je tudi izdala, za namen gradnje daljnovoda Krško-Beričevo.
  Ima pa investitor-Eles, z izvajalcem del sklenjeno pogodbo, da morajo biti ceste ves čas izgradnje daljnovoda prevozne. Žal se v tem primeru izvajalec pogodbenih obveznosti ne drži.

  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Cesta skozi Poljane pri Primskovem

  Ponedeljek 11 Junij 2012

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Spoštovani!
  V zadnjem času se je skozi Poljane pojavil povečan tovorni promet, zaradi gradnje daljnovoda in obnovitve ceste pri Gabrovki. Zaradi zelo pretežkih tovornih vozil se je cesta proti Poljanam že tako pogreznila, da tudi z previdno vožnjo mimo lukenj ne moremo preprečiti poškodb na naših vozilih. Cesta pa je predvsem problematična za tiste, ki jo uporabljamo vsak dan, saj je to najkrajša pot do naših služb. V primeru, da se problem ne bo rešil v primernem času, bomo morali obvestiti organe, ki skrbijo za red in upoštevanje pravil na cestah, saj je občini vseeno, kdo in kako uničuje naše in vaše ceste. Prosim vas za odgovor, kako nameravate ukrepati glede teh problemov in v kakšnem časovnem okviru lahko pričakujemo rešitve.

  Odgovor:

   Lep pozdrav,

  Problematika ceste proti Poljanam je Občini Šmartno pri Litiji znana, 8.6.2012 je bil opravljen tudi pregled ceste. Občina je Elesu posredovala načrt sanacije omenjen ceste, ki je bil z njihove strani 15.6.2012 potrjen.
  Adaptacija ceste naj bi se pričela v roku 14. dni.
  Že vnaprej vas obveščamo, da bo cesta v času adaptacije popolnoma zaprta, saj je preozka, da bi bilo možno izvesti polovično zaporo.
  Upamo, da smo s tem tudi demantirali vašo trditev, da je občini vseeno, kdo in kako uničuje vaše in občinske ceste, ter vas obveščamo, da v prihodnje na nepodpisana vprašanja ne bomo odgovarjali.

  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Občinski prostorski načrt

  Ponedeljek 13 Februar 2012

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Spoštovani,

  zanima me kdaj se bo naslednjič sprejemal občinski prostorski načrt in kako ter kdaj podati pobudo za novo zazidljivo območje.
  Že v naprej hvala za odgovor.

  Lep pozdrav

  Odgovor:

  Spremembe in dopolnitve OPN-ja se bodo predvidoma začele izvajati v letu 2013 v kolikor bo seveda to potrdil občinski svet v proračunu za naslednje leto. Vsekakor pa je pogoj, da je predhodno sprejet OPN, ki pa je že skoraj v končni fazi. Trenutno smo še v pričakovanju mnenj določenih ministrstev.
  Pobudo za spremembo namenske rabe zemljišča se lahko poda na občini v času uradnih ur. Predpripravljen obrazec je na naših spletnih straneh, ki pa ni obvezen za uporabo. Vsakdo lahko s svojimi besedami utemelji spremembo namenske rabe za določeno zemljišče, predvsem je potrebno natančno opredeliti komunalno opremljenost obstoječega zemljišča in predvideti še potrebno komunalno opremo. Sicer pa je najlažje, da se oglasi posameznik v prostorih občine, kjer lahko skupaj pregledamo vlogo in razložimo vse potrebno.

  Andreja Leskovšek

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Hišne čistilne naprave

  Nedelja 25 December 2011

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Pozdravljeni,
  na tem mestu dajem predlog,pobudo,da na Občini Šmartno pričnete z razmišljanjem,kako se bo pomagalo ljudem na podeželju,katerih odpadne vode iz gospodinjstev in stranišč trenutno še tečejo v “grabn”,do leta 2017,pa bomo morali namestiti hišne čistilne naprave.Osebno,cenejše od 2000 Eur še nisem našel,tako,da bo to skupaj s celotno napeljavo kar precejšen zalogaj.Ker še vedno raje živim na Preski kot na “rozmancu”,prosim za ugodno rešitev.
  Samo kot vzgled,občina Ivančna Gorica,v letu 2012 pomaga občanom z 800 euri.Pohvalno!

  Boštjan T.

  Odgovor:

  Na občini smo obravnavali vašo pobudo, vendar ima občina omejena proračunska sredstva in mora najprej v skladu z Operativnim programom odvajanja  in čiščena komunalne odpadne vode, urediti čiščenje za tiste aglomeracije, ki so določene v tem programu. V tem primeru gre prioritetno za aglomeracijo Litija – Šmartno, ki mora biti ustrezno urejena do leta 2015 in za katero so predvidena sredstva EU.

  Andreja Leskovšek

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Hidrantno omrežje

  Torek 6 December 2011

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Pozdravljeni, Za letošnje leto je bila predvidena izgradnja hidrantnega omrežja na relaciji Liberga – Stara Gora. Zakaj se omenjeni projekt ni izvedel oz. kdaj bo resnično izveden?

  Odgovor:

  Vodovodno omrežje se je v letu 2011 širilo do Stare Gore, kjer je postavljen tudi nov hidrant, sicer pa za nadaljevanje izgradnje hidrantnega omrežja v predlogu proračuna za leto 2012 ni predvidenih sredstev za ta namen.

  Tanja Kepa Ferlan

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Mihelca

  Petek 11 November 2011

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Pozdravljeni,
  v imenu mojih krajanov Vas sprašujem, če je možno pridobiti materijal za nasip ceste.
  Cesto bomo sami vzdrževali, Od Vas pa samo zahtevamo oziroma naprošamo za finančno pomoč pri nakupu peska.Bliža se zimski čas in seveda cesta bo še v slabšem stanju.
  V pozitivni ugoditvi iz Vaše strani se bomo Vam iskreno zahvalili za izkazano
  pomoč.

  Lepo pozdravljeni

  Matjaž V.

  Odgovor:

  Material za nasip ceste je možno dobiti.

  Lp Aleš Krže

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Dolnji Vrh-Zagrič

  Sreda 9 November 2011

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Pozdravljeni,
  Zanima me, kdo je odgovoren za ureditev makadamske ceste na Dolnji Vrh-Zagrič. Cesta je že kot takšna, že zelo dotrajana in ozka.Med zadnjim deževjem, je pa odneslo še del ceste. Menim, da bi sanacija te škode bila dosti cenejša, če bi to uredili pred zimo, ker se bo stanje z vsakim deževjem samo še poslabšalo.

  lp,

  Boštjan P.

  ps:za slike situacije, me lahko kontaktirate.

  Odgovor:

  Za sanacijo ceste je odgovorna Občina Šmartno pri Litiji.
  Sanacija se bo izvedla v spomladanskem času.

  Milan Izlakar – župan

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  pesek na travnikih

  Četrtek 3 November 2011

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  pozdravljeni
  zanimalo bi me,kdo je pristojen za odstranjevanje peska iz travnikov ob cestah po koncani zimski sluzbi? sploh ob makadamskih cestah je na travnikih narinjenega veliko peska,posledicno se tudi cesta nenadzorovano siri. razumljivo je,da pride do tega,vendar bi bilo primerno po koncani sezoni sanirati posledice.

  Odgovor:

  Za saniranje manjših posledic po zimski naj bi poskrbeli občani sami, v primeru večjih količin peska pa naj se občani obrnejo na Občino Šmartno pri Litiji.

  Milan Izlakar – župan

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  prosti čas

  Ponedeljek 24 Oktober 2011

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  V Šmartnem ni ravno poti, kjer bi se lahko brezskrbno sprehajali z otroci in domačimi ljubljenčki, ni otroških igrišč, kjer bi se otroci družili med seboj…Ste na občini v vseh teh letih kaj razmišljali v to smer? Sprehajalna pot ob potoku vse do Zagorice in v drugo smer – do Zavrstnika ni slaba ideja. Občani bi si želeli, da bi občina poskrbela tudi za obče kvalitetno preživaljnje prostega časa svojih občanov. Fino bi bilo, da se enkrat tudi tukaj premaknemo z mrtve točke.

  Odgovor:

  V Šmartnem sta na voljo v popoldanskem čas vsaj dve otroški igrišči. Eno izmed njih je bilo v letošnjem letu na novo urejeno pri osnovni šoli v Šmartnem. Šmarska občina je prepletena s čudovitimi sprehajalnimi potmi, ki sicer nimajo urbane opreme, nudijo pa zato toliko večje doživljajske užitke in seveda pristen stik z naravo. Poti po gozdu, ob potokih, po shojenih travnikih nudijo obilo možnosti za sproščeno druženje in brezskrbno igro.

  Andreja Leskovšek

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Občinski prostorski načrt

  Torek 22 Marec 2011

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Spoštovani,
  ali je kaj znano, kdaj naj bi bil sprejet občinski prostorski načrt?

  Hvala za odgovor in lep pozdrav,
  Simona

  Odgovor:

  O natančnem roku za sprejem OPN-ja ni možno govoriti.  Trenutno je predlog OPN-ja posredovan nosilcem urejanja prostora, da podajo mnenje nanj. Po pridobitvi vseh pozitivnih mnenj je možno OPN sprejeti v roku  dveh mesecev.

  Andreja Leskovšek

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Ceste, ceste

  Petek 29 Oktober 2010

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Spoštovani,

  enkrat sem Vam že poslal vprašanje glede asfaltiranja oz. obnove cest. Ker ni bilo odgovora tu, Vas sprašujem ponovno in prosim za odgovor.
  Torej po kakšnem ključu oz. po kakšnem vrstnem redu se v občini Šmartno izbirajo ceste, ki jih je potrebno obnoviti oz. asfaltirati?
  To me zanima predvsem zato, ker opažam, da se ponekod, kjer do nedavno sploh še ni bilo naselij oz. so nastale novogradnje takoj asfaltirajo ceste, po drugi strani pa so v občini vasice in zaselki, kjer že desetletja (da ne rečem stoletja) živijo ljudje v tej občini, pa se ceste tja niti ne vzdržujejo, niti ne pridejo na vrsto za asfaltiranje.
  Vesel bi bil odgovora. Hvala.
  Jože.

  Odgovor:

  Gospod Jože, lep pozdrav

  Ceste v Občini Šmartno pri Litiji se posodabljajo po ključu finančnih možnosti proračuna.
  Prednostno se asfaltirajo ceste, kjer se prisotna soudeležba krajanov (finančni vložek, priprava terena po strokovnih smernicah).
  Pri modernizaciji cest ima velik vpliv tudi lastništvo cest, saj se modernizirajo (asfaltirajo) tiste, kjer je lastnik občina, ali pa lastniki parcel
  po katerih poteka cesta, občini podarijo zemljo.

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  mnenje na odgovor

  Nedelja 19 September 2010

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Z vsem spošotvanjem,

  občinska uprava naj ne bo samozdadostna, njeno delo vsekakor presojajo volilci. Ob tej priložosti pa bi vseeno prosili za informacijo, kako daleč je projekt dograditve vrtca k centralni enoti, glede na to, da je bilo s strani ravnatelja OŠ Šmartno rečeno, da bo vrtec izgrajen nekje do septembra (jeseni) 2011.

  Prijazen pozdrav,

  starš otroka, vključenega v vrtec.

  Odgovor:

  Spoštovani!

  Očitno dela in pristojnosti občinske uprave ne poznate, zato je vaša sodba povsem neutemeljena. Kljub temu, da na anonimna vprašanje načeloma ne odgovarjamo, bomo tokrat naredili izjemo. V letošnjem letu je predviden začetek izdelave projektne dokumentacije, z gradnjo pa naj bi začeli po pridobitvi gradbenega dovoljenja. Kljub tem načrtom pa je vse odvisno od odločitve novo izvoljenega vodstva (bližajo se lokalne volitve) in zagotovljenih sredstev v proračunu.

  Lep pozdrav.

  Karmen Sadar

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Hidrantno omrežje

  Torek 3 Avgust 2010

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Zanima me, kdaj se predvideva dokončanje hidrantnega omrežja na relaciji Liberga – Stara Gora?

  Odgovor:

  Dokončanje hidrantnega omrežja na relaciji Liberga – Stara Gora pri Velikem Gabru Občina Šmartno načrtuje v letu 2011.

  Tanja Kepa Ferlan

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Vrtec Ciciban v GD Šmartno!?

  Torek 3 Avgust 2010

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Spoštovani župan, spoštovani občinski uradniki!
  Letos je bil sin končno sprejet v vrtec Ciciban v Šmartnem. Vlogo za sprejem smo vrtcu podali že lani, pa žal ni bil sprejet, ker nismo “dosegli dovolj točk”, tako, da smo pristali v čakalni vrsti. No letos se je vpis ponovil, in seveda smo bili sprejeti, ker smo imeli prednost že od lani. Toda kmalu se je nad naše veselje prikadil črn oblak “šmarske občinske kuhinje”, saj smo izvedeli, da bo naš malček obiskoval dislocirano enoto, ki se bo nahajala v GASILSKEM DOMU ŠMARTNO! S to Vašo strokovno odločitvijo, gospod župan in vsa spoštovana občinska srenja, ki Vam jo seveda dopušča tudi Zakon o vrtcih, je pa povsem nečloveška, ste našim malčkom storili življenjsko škodo. Da ne začenjam o kvaliteti gradnje omenjene stare stavbe, propustnosti zidov za razne pline, zvočni neizoliranosti, intervencijskih gasilskih poti, bližina prometno ene izmed najbolj obleganih cest, dostopa do prostora po stopnicah, oddaljenosti zunanjega igrišča … do tega da se prostori konec julija niti za kanček niso še spremenili in so še vedno v razsulu…kar pomeni da bodo naši malčki od 1. septembra zaprti v prostoru (če bo prostor že sploh pripravljen), polnem hlapov od raznoraznih beljenj, lakiranj ipd., kar lahko povzroči tudi prenekatere bolezni naših malčkov. Vendar na občini pravijo, če s tem nisi zadovoljen, izpiši svojega otroka, pa bo prostor v vrtcu za otroka, ki ga bodo starši z veseljem vozili v gasilski dom! Mislim, da ni takega starša, ki bi z veseljem vozil otroka v vrtec v gasilskem domu …vsaj skrbnega starša ne. Seveda bodo z veseljem vozili otroke v tak vrtec starši, ki bodo za to plačevali najmanjši možni znesek, čeprav nekateri izmed njih ne hodijo v službo in bi lahko otroke imeli doma. Nam, ki (k sreči zaenkrat še lahko) delamo, in se naši davki stekajo v to “dolino Šentflorjansko”, pa je treba metati polena pod noge in nam kratiti pravice na vsakem koraku. Zakaj pa ne bi začasne enote vrtca odprli kar v občinski stavbi? Tako ali tako so vse pisarne skorajda ves čas prazne, občinski uradniki pa vneto sestankujejo za vogalom…z županom na čelu!
  Lep pozdrav,
  zgroženi starši!

  Odgovor:

  Občinska uprava na anonimna, predvsem pa žaljiva, provokativna in pavšalna vprašanja ne bo odgovarjala. O nestrokovnosti dela občinske uprave lahko sodijo le za to pristojne službe. Za konkretna vprašanja smo ves čas na voljo, tudi v času ko ni uradnih ur.

  Karmen Sadar, tajnik občine

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Odpadki

  Sreda 14 Julij 2010

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Zanima me kdo je odgovoren za odpadke ki se nabirajo pri hišni številki Grumova cesta 7 ( bivši samski dom IUV-ja). Spomladi ob čistilni akciji se je tu že enkrat pospravilo več vrst odpadkov, sedaj so pa zopet tam. In to od omar, kovinskih škatel in tako naprej. Mar nima občina upravnika stavbe???? Zakaj nihče nič ne ukrepa?????

  Staš

  Odgovor:

  Za odpadke so v pretežni meri odgovorni stanovalci stavbe.
  Upravnik stavbe na omenjenem naslovu je JKSP Litija.
  Ob morebitnih novih problemih v zvezi z odpadki na omenjenem naslovu se obrnite na JKSP Litija.

  Krže Aleš, GI

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Vodovod Litija-Šmartno

  Četrtek 8 Julij 2010

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Pozdravljeni! Kolikor sem seznanjen namerava občina Litija v kratkem začeti s širitvijo skupnega vodovoda Litija-Šmartno proti naselju Zgorni Log. Glede nato, da bo šlo v tem primeru za priključitev dodatnih uporabnikov k obstoječemu skupnemu vodovodnemu sistemu me zanima, ali bo to kakorkoli vplivalo na preskrbo obstoječih uporabnikov tega sistema. Oziroma koliko novih uporabnikov je glede na stanje omrežja (razpoložljive količine vode) še mogoče priključiti? Glede nato, da so tudi okvare na vodovodu precej pogoste me zanima, v kakšnem stanju je pravzaprav vodovod Litija-Šmartno, in kakšni so predvideni načrti za izboljšanje glede oskrbe z vodo. Prosim za odgovor! LP Simon

  Odgovor:

  Občina Litija bo razširila oskrbo s pitno vodo za naselje Zgornji Log v občini Litija.  Za priključitev novega naselja na obstoječi vodovodni sistem Litija – Šmartno je bila izdelana projektna dokumentacija, v kateri je bila upoštevana obstoječa poraba vode in predvidena poraba vode. Na preskrbo obstoječih uporabnikov pitne vode iz javnega vodovodnega sistema Litija – Šmartno dodatna priključitev ne bo vplivala oziroma se bo izboljšala preskrba z vodo na območju naselja Graške dobrave v Litiji (visoka cona). Vodovodni sistem Litija – Šmartno ima tudi rezervna vodna vira, ki se trenutno ne uporabljata, zaradi zadostnih količin vode v tem sistemu.
  Okvare na vodovodu Litija – Šmartno spremljamo in sproti vzdržujemo. KSP Litija d.o.o. kot upravljavec vodovodnega sistema ima sistem za spremljanje, nadzorovanje in krmiljenje vodovodnega sistema, ki nam omogoča boljši pregled in učinkovitejši nadzor nad vodovodnim sistemom Litija – Šmartno in s tem hitrejše posredovanje ob morebitnih napakah na cevovodih in napravah.

  V letošnjem letu 2010 do meseca Julija, smo imeli na vodovodu Litija – Šmartno šest napak na cevovodih, od tega ena napaka na magistralnem vodu Gozd-Reka-Litija, tri napake na sekundarnem vodu v Šmartnem (ena zaradi pretrganja cevi pri izkopu) in dve napaki na sekundarnem cevovodu v Litiji, tako da okvare na vodovodnem sistemu Litija – Šmartno niso pogoste. Bolj pogoste so napake na hišnih vodovodnih priključkih, katere pa sproti vzdržujemo in obnavljamo. Za izboljšano oskrbo s pitno vodo na območju Litija – Šmartno je opredeljeno v Programu sanacije vodnih izgub v občini Litija in občini Šmartno pri Litiji (dec. 2009) v  Programu oskrbe s pitno vodo na območju občine Litija in občine Šmartno pri Litiji za leto 2010.

  Marko Berčon, dipl.ing.grad.
  KSP Litija d.o.o.

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Obvoznica Šmartno

  Petek 2 Julij 2010

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Lep pozdrav, prosil bi za informacijo kako daleč so trenutno zadeve glede šmarske obvoznice: – Je odkup vseh za gradnjo obvoznice potrebnih nepremičnin že izveden? Če ne, do kdaj se predvideva, da bo to urejeno? – Je projekt PGD, PZI za obvoznico že narejen? – Kdaj se predvideva, da bo DRSC objavil javni razpis za gradnjo obvoznice? – Ali ima rebalans državnega proračuna za leto 2010 kakršenkoli vpliv na predviden začetek gradnje obvoznice (v smislu krčenja državnih sredstev ter podaljševanja rokov izgradnje)? – Koliko sredstev bo predvidoma letos in v prihodnjih letih v projekt vložila občina Šmartno? Hvala za odgovore in lep pozdrav, Simon

  Odgovor:

  Odkupi nepremičnin za gradnjo obvoznice Šmartno pri Litiji so v teku in še niso zaključeni. Projekt PGD in PZI je že izdelan, vendar gradbenega dovoljenja še ni, ker še niso odkupljena vsa zemljišča.
  Javni razpis za gradnjo obvoznice bo objavljen po pridobitvi gradbenega dovoljenja. Rebalans državnega proračuna za leto 2010 trenutno ne  vpliva na predviden začetek gradnje obvoznice.
  Občina Šmartno pri Litiji naj bi na podlagi ocene iz investicijske dokumentacije, ki je sestavni del Sporazuma o sofinanciranju med Ministrstvom za promet in občino, sofinancirala projekt v vrednosti cca. 2 milijona EUR, sicer pa bo veliko odvisno od javnega razpisa za izbor izvajalca.

  Pripravili: Alja Kralj (DDC) in Andreja Leskovšek

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  kapacitete vrtca Ciciban

  Ponedeljek 19 April 2010

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Katastrofa! Žal mi je, da vprašanje in kritiko začenjamo na tak način. Več kot polovica otrok je bilo letos zavrnjenih za sprejem v vrtec Ciciban!!! Skrb zbujajoče, glede na to, da je trenutno uveljavljen trend vsakoletnega naraščanja števila rojestev in s tem tudi naraščanja števila najmljaših občank in občanov Šmartnega. Groza! Nepojemljivo je zlasti, da, vse odkar so generacija nas – staršev (pred več kot 20. leti) obiskovale šmarski vrtec, se vrtec ni prav nič prostorko povečal. Dobili smo le 2 dislocirani enoti. Močno zaskrbljeni in zgroženi starši vas sprašujemo kdaj in kako nameravate to problematiko rešiti? Občina ima zakonsko dolžnost, da sledi rojstvu otrok in vnaprej zagotovi ustrezno število mest v vrtcih. In bodite prepričani, drugo leto bo naval vlog za vpis v vrtec še večji kot letos. Minili so časi, ko bi babice in dedki lahko pazili na vnuke, ker je glavnina naših staršev še delovno aktivna. Pozivamo, pozivamo in še enkrat pozivamo!!! Tako ne gre in mladim družinam to predstavlja veliko stisko. Želimo konkretne odgovore! Kdaj se bo zgodilo povečanje centralne enote vrtca? Starši zavrnjenih otrok

  Odgovor:

  Spoštovani starši!

  Tudi mi se dobro zavedamo problema, ki se je nakazal že v lanskem letu. Za prizidek k vrtcu Ciciban je že izdelan idejni projekt. V letošnjem letu nameravamo izdelati dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja (če bo proračun občine pravočasno sprejet), tako da bi z gradnjo lahko začeli v začetku prihodnjega leta.

  Za letos vpisane otroke intenzivno iščemo dodatne prostore in upamo, da nam bo uspelo odpreti vsaj dva nova oddelka. Rešitve bodo znane do poletnih počitnic, o tem pa bodo obveščeni tudi starši na novo sprejetih otrok.

  Za vašo potrpežljivost in strpnost se vam najlepše zahvaljujemo.

  Lep pozdrav.

  Karmen Sadar

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Ureditev – sanacija cesta Črni Potok – Vintarjevec

  Četrtek 11 Marec 2010

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Spoštovani, kljub večkratnem ustnem opozarjanju ( že v letu 2009 – tako da tu ni izgovorov na slabo vreme), tako direktno županu g. Izlakarju,( kot tudi Stanetu), se zadeva ne premakne na bolje(samo enkrat je prišel bagar, ter Stane in so počistili rečni kanal – da potok ne bi poplavljal in nič drugega). In sicer naj izpostavim problem,kateri je nastal ob glavni cesti Črni Potok – Vintarjevec. Med domačijo Groznik in javnim zavodom Dom Tisje je potok (Črni potok) na dveh mestih oddtrgal zemljo, skoraj do cestišča (med asfaltom in potokom je cca 30 CM). Ker po tej cesti vsaskodnevno vozi šolski avtobus, rešilec in še mnogo drugih vozil, še enkrat opozarjam, da je zadevo potrebno urediti preden bo prepozno (predstavljajte si, da se naredi slučajno nesreča s smrtnim izidom…). Potok in cesto je potrebno sanirati v najkrajšem možnem času, nemudoma pa je potrebno na nevarnih delih postaviti opozorila na nevarnost, da bodo udeležnci v cestnem prometu pozorni na nevarni odsek. Prosil bi, za konkretni odgovor in pojasnilo zakaj zadeva še ni urejena, ter kdaj jo nameravate urediti. Najlepša hvala in lep pozdrav, Marko

  Odgovor:

  Cesto in potok sva si z županom ogledala in problematične dele poslikala.
  Obvestil sem policijo, da tudi ona sestavi zapisnik.
  Obe opažanji bom poslal na ARSO, saj je lastnik vodotokov država.
  V primeru, da odziva ARSO-a v dogledem času ne bo, bo sanacijo potoka, oz. ceste, kljub
  temu, da to ni v njeni prisotnosti prevzela občina.

  Za obvestilo se vam zahvaljujem.

  Krže Aleš, GI

  Občina Šmartno pri Litiji
  Tomazinova 2
  1275 ŠMARTNO PRI LITIJI

  +386 1 89 62 777
  ales.krze@smartno-litija.si

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Občinski prostorski načrt

  Torek 16 Februar 2010

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Kdaj bo dokončno (kateri mesec) sprejet? Kot sem seznanjen bi moral biti že prejšnjo leto.

  Odgovor:

  Natančni mesec sprejema občinskega prostorskega načrta na Občinskem svetu ni moč reči, ker je vmes toliko faktorjev, ki lahko občutno vplivajo na podaljšanje roka sprejema. V mislih imamo usklajevanje okoljskega poročila s planom, ponovna javna razgnitev, zahteve nosilcev urejanja prostora po dodatnih študijah, utemeljitvah…. Vsekakor si bomo prizadevali, da bi bil OPN sprejet do konca leta 2010.

  Andreja Leskovšek

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Razsvetljava v blokovskem naselju

  Petek 12 Februar 2010

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Prosim za pojasnilo kaj se že nešteto tednov dogaja z javno razsvetljavo na Ustju (blokovsko naselje)?!! Luči po 3 min gorijo in potem so 3min ugasnjene. Naselje je izjemno strjeno in popolna ugasnitev javne razsvetljave je nesprejemljiva. Stanovalci naselja za razsvetljavo plačujemo in prav je, da je naselje osvetljeno, ne pa da je tema kot v rogu. Na ta račun vem vsaj za dve osebi, ki sta v tem zimskem času precej neprijetno padle. Tema je popolna, zimske razmere…Prosim za pojsnilo in odgovor, kdaj se bo zadeva uredila?

  Odgovor:

  Za težavo z javno razsvetljavo na območju blokovskega naselja smo seznanjeni že nekaj tednov (klici občanov, občinski hišnik). Takoj po prvi prijavi težav sem kontaktiral občinskega vzdrževalca javne razsvetljave.
  Le ta me je v istem dnevu poklical in sporočil, da javna razsvetljava na omenjenem območju normalno funkcionira.
  Ker je zopet prihajalo do težav na tem območju sem ga še enkrat obvestil.
  Poklical me je in povedal, da javna razsveltjava normalno deluje, da pa lahko do ugašanja in prižiganja prihaja zaradi svetlih noči in odboja svetlobe od snega.
  Predlagal je, da se počaka toliko časa, da sneg skopni, da se vidi če je težava zaradi tega.
  V nasprotnem primeru bi bilo potrebno vgraditi uro, ki bi javno razsvetljavo prižigala in ugašala.

  Krže Aleš, GI

  +386 1 89 62 777
  ales.krze@smartno-litija.si

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Zimska služba

  Petek 8 Januar 2010

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Lepo pozdravljeni! Na koga se lahko obrnem na občini glede zimske službe v občini Šmartno pri Litiji? Hvala

  Odgovor:

  Krže Aleš; tel.: 8962 777

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Ali ni na novo zgrajena škarpa preblizu ceste?

  Sobota 18 Julij 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Vsak dan se večkrat peljem iz Šmartna v Litijo.
  Nemalo sem bila presenečena, ko sem prišla z dopusta,ko sem morala ustaviti avto na Ustju pred spomenikom pred na novo zgrajeno škarpo, za katero imam občutek, da je pomaknjena preveč na cesto.
  Dvomim, da je lastnik dobil dovoljenje , da škarpo pomakne tako blizu ceste, saj če pelješ iz Šmartna v Litijo, in srečaš na tem odcepu tovornjak ali avtobus, moraš ustaviti, da ne pride do nesreče.
  Zanima me, če ima lastnik hiše ob škarpi dovoljenje za to škarpo?

  Odgovor:

  Predvidevamo da se predmetni oporni zid nahaja ob regionalni cesti R2 416, odsek Litija – Šmartno. Ker gre za cesto, za katero je pristojna Direkcija RS za ceste, se morate v zvezi s tem obrniti na njih na naslov Tržaška cesta 19, Ljubljana.

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Javnost dela občinskega sveta

  Četrtek 21 Maj 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Spoštovani.

  Kako zagotavljate javnost dela občinskega sveta, če že na internetnih straneh objavljate gradiva sej občinskega sveta in zavajate javnost, ker so to zgolj neke slike prvih strani dokumentov? Ali se vam zdi to javnost dela, če javnosti denimo niti ne pokažete zapisnika? Poglejte si primer zapisnika na naslovu http://www.smartno-litija.si/mandat-06-10/vabila-in-gradiva-za-seje/2009….

  Lep pozdrav.

  www.smartno.si/phpbb3
  BEGY

  Odgovor:

  Spoštovani,

  Gradiva so objavljena v .tif formatu. Za pregled dokumentov potrebujete ustrezen program, kot je npr. http://www.irfanview.com

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Izgradnja rezeorvarja za deževnico

  Sobota 9 Maj 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Pozdravljeni!
  Zanima me, kakšna dovoljenja moram pridobiti, če hočem izgraditi podzemni rezeorvar velikosti 5m(dolžina), 2m(širina) in 2m(globina). Ali sploh potrebujem kakšno dovoljenje?

  LP

  Odgovor:

  Spoštovani,

  Na to vprašanje vam lahko podajo odgovor na Upravni enoti Litija, kjub temu vam lahko iz Uredbe o vrstah objektov glede na zahtevnost (Ur. l. RS, št. 37/2008) povzamem sledeče. V 13. členu je v točki “e.” opisan zbiralnik za kapnico. To je montažen ali obzidan in nadkrit prostor za vodo, prestreženo ob padavinah, navadno s strehe, če je njegova tlorisna prostornina do 30 m3.

  Lep pozdrav,
  Andreja Leskovšek

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Ponovno onesnaženje vode na Primskovem

  Četrtek 9 April 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Pozdravljeni.
  Vodovodno omrežje na Primskovem je verjetno, ponovno onesnaženo s fekalijami, tako kot je bilo nazadnje v mesecu decembru 2008. Iz vodovodnih pip teče, motna smrdeča brozga. Javno vas pozivam k odgovoru, kdaj bodo razmere na Primskovem urejene z ureditvijo dovoljenj za zagon nove vrtine, saj je po vaših obljubah, da bo to v mesecu marcu, rok že pretekel. Kako boste preprečili in uredili zadevo z ponovnem okuženju vode s fekalijami ? In lepo prosim, ne napišite, naj se obrnemo na JP KP Litija. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujemo.

  Prebivalci Primskovega

  Odgovor:

  Dne, 15.04.2009 smo na Upravno enoto v Litijo vprašali kdaj bo izdano uporabno dovoljenje za vodovod Primskovo. Referentka, ki to zadevo rešuje je povedala, da bo vodno dovoljenje izdano okoli 04.05.2009, če ne bo prišlo do zapletov s strani krajanov Primskovega.

  Odgovoril: Župan MIilan Izlakar

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Gasilska društva

  Sreda 1 April 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Zanima me, kakšen je vaš pogled na vsa prostovoljna društva in če mogoče že kaj razmišljate o ustanovitvi “centra” za reševanje (večja gasilska postaja), kjer bi imelo svojo operativno enoto osrednje društvo (v vašem primeru PGD Šmartno) in bi tako prevzeli vse operativne naloge (seveda ne sprašujem po popolni profesionalizaciji gasilstva, ampak dam lahko kot primer PGD Bled, ki je dobilo več opreme in tako prevzelo vse operativne naloge).
  Zdi se mi, da bi s tem izboljšali varnost in izboljšali posredovanje gasilcev, obenem pa tudi sprostili občinski proračun, saj potem ni potrebno plačevati vseh PGD-jev.

  LP

  Odgovor:

  Že v mojem volilnem programu vse od začetka zagovarjam popolno odgovornost gasilstva in skrb za večja materialna sredstva, ki se vlagajo iz občinskega proračuna v namene varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami. Temu sledi tudi delna profesionalizacija gasilstva, ki pa v času trenutnih negativnih gospodarskih gibanj ni možna, še vedno pa ostaja v mojem programu.

  Župan Milan Izlakar

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Vrtec v šoli na Primskovem?

  Ponedeljek 23 Marec 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Glede na to, da je v OŠ Primskovo, v prostorih kjer poteka redni pouk, še en neizkoriščen prostor, bi bilo morda smiselno ustanovit vrtec za naše najmlajše člane družine. Zanima me ali bi bilo to sploh izvedljivo ter kakšni so pogoji? Občina Šmartno pri Litiji je namreč lastnik objakta šole na Primskovem.

  LP Robi

  Odgovor:

  Spoštovani!

  Organizacija predšolske vzgoje ni vezana samo na prostor, ampak je bolj zahteven projekt. Organiziranje oddelka daleč od centrale višino programov enormono poveča, saj se bistveno povečajo materialni stroški. Nova cena pa se zato poveča vsem staršem (to se nam je dogajalo v Litiji) in ne samo za starše najdražjega oddelka. Potrebno je vedeti, da mora biti v oddelku kar nekaj otrok (okrog 20), da se vsaj delno pokrije strošek vzgojiteljice, pomočnice in ostalih stroškov dela, ki sodijo zraven (in so precej visoki).  Zaenkrat občina ne razmišlja o ustanovitvi oddelka vrtca izven Šmartna, razmišljamo bolj o razširitvi obstoječega vrtca in izgradnji svoje kuhinje, kjer se bo pripravljala tudi hrana za otroke v OŠ Šmartno.

  Lep pozdrav,
  Karmen Sadar

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Javna kanalizacija v Šmartnem

  Sreda 18 Marec 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Kar nekaj krajanov naše občine se sprašuje: “Kje je po Šmartnem speljana javna kanalizacija in predvsem kam se ta odteka? Kdo skrbi za to javno kanalizacijo in seveda kdo jo vzdržuje in prazni in ali sprejeti občinski odlok o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne in padavinske vode na območju občine Šmartno pri Litiji velja prav za vsak objekt, ki ni priključen na “javno kanalizacijo”??

  Hvala za odgovor v imenu prebivalcev naše občine.

  Odgovor:

  Potek javne kanalizacije po Šmartnem je viden na katastru, ki ga v ročni obliki vodi JP KSP Litija. Trenutno je vsa kanalizacija speljana v potoke, vsekakor pa se bo ta zadeva v prihodnosti spremenila, saj je občina dolžna v skladu z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda urediti čiščenje komunalnih voda pred izpustom v tekoče vode v naselju Šmartno do konca leta 2015. Za javno kanalizacijo v Šmartnem skrbi javno podjetje JP KSP Litija. Odlok je veljaven na celotnem področju občine in zadeva vse občane.

  Odgovor pripravila:
  Andreja Leskovšek

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Hrup pri športni dvorani

  Torek 17 Marec 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Moti me hrup in glasna glasba pri novi športni dvorani, ker mladi ob večerih poslušajo glasbo in nam ne dajo spati oz. nam ne dajo miru. Med te razgrajače spadajo tudi šmarski rokometaši, ki po tekmah enako poslušajo glasbo in se delajo, kot da so glavni v naši občini.
  Predlagam, da se naroči litijski policijski postaji, naj poostri pregledovanje okolice športne dvorane in naj oglobi vse, ki ne spoštujejo javnega miru (četudi so to rokometaši).

  Lepo Vas pozdravljam!

  Odgovor:

  Prosimo, da se avtor besedila podpiše s polnim naslovom, ker na anonimna sporočila ne odgovarjamo in ne ukrepamo, saj se pogosto zgodi, da gre zgolj za provokacijo.

  Odgovor pripravila:
  Karmen Sadar

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Razpisna dokumentacija za šport

  Torek 10 Marec 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Na vaših straneh sem našel letni program športa za leto 2009. V Martinovem glasu je bil objavljen tudi razpis in zanima me, kje na vaših internetnih straneh je moč dobiti razpisno dokumentacijo in prijavne obrazce v elektronski obliki.

  Rudi

  Odgovor:

  Javni razpis se nahaja na: http://www.smartno-litija.si/razpisi/jr-sport-2009

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Občinski prostorski načrt

  Ponedeljek 9 Marec 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Pozdravljeni!

  Zanima me, kako daleč je občina s pripravo občinskega prostorskega načrta (OPN), kdaj okvirno se predvideva javna razgrnitev in javna obravnava OPN in kdaj sprejem odloka?
  Katere aktivnosti trenutno potekajo v zvezi s tem v občini?

  Hvala za odgovor,
  Simon

  Odgovor:

  Natančne datume težko podamo, ker iz izkušenj drugih občin vidimo, da se zadeve zelo datumsko odmikajo glede prvotno začrtanih. Vsekakor bo do javne razgrnitve OPN-ja prišlo po pridobitvi mnenja o ustreznosti okoljskega poročila s strani Ministrstva za okolje in prostor. Žal so številne razvojne pobude na območjih, ki so z raznimi pravnimi akti označena kot zavarovana območja in je zaradi tega potrebno izdelati okoljsko poročilo, ki se ga po revidiranju in pridobitvi mnenja o ustreznosti MOP-a istočasno razgrne kot prostorski akt. Trenutno smo v fazi izdelave okoljskega poročila in v kolikor bodo zadeve stekle po načrtih bi bila javna razgrnitev OPN-ja v jesenskih mesecih.

  Odgovor pripravila:
  Andreja Leskovšek

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Ureditev trate v Cerkovniku

  Sreda 4 Marec 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  V Cerkovniku se že nekaj časa prebivalci dogovarjamo, da bi uredili travnato površino ob pločniku (od mosta pa do obračališča – tudi obračališče). Kje lahko izvemo, čigava zemlja je to, ker bi na tem odseku pokosili travo in požagali vso grmovje, ki kazi našo ulico (seveda ne bi žagali smrek).
  Najbolje bi bilo, da se vse podatke o tem, čigava je zemlja in če lahko pokosimo travo in uredimo okolico posredujete svetniku Jakliču, ki pa bi potem naprej obvestil nas in bi se potem lahko zmenili za delovno akcijo.

  LP

  V upanju na čimhitrejši odgovor vas lepo pozdravljam!

  Odgovor:

  Zainteresirani se lahko v času uradnih ur zglasijo na občinski upravi, da bomo skupaj preverili lastništvo zemljišč, da ne bo prišlo do pomote.

  Odgovor pripravila:
  Nataša Dobravec

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Ali letos (2009) bo odvoz kosovnih odpadkov?

  Torek 3 Marec 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Lani se je skoraj zapletlo, ko občina najprej ni želela prevzeti organizacije odvoza kosovnih odpadkov v občini. Tudi na pritisk ozaveščenih občanov, ste kasneje mnenje spremenili in odvozi so bili organizirani.

  Kako bo letos? Ali že imate izdelan načrt zbiranja in odvoza kosovnih odpadkov? Če da, kako bo potekalo? Če ne, zakaj ne in kako potem očistiti občino?

  http://www.smartno.si/phpbb3

  Odgovor:

  Kosovni odvoz se vrši tekom celega leta, saj vsak lahko pripelje kosovne odpadke na deponijo na Širjavo v Litiji in jih lahko z potrdilom o plačevanju odvoza gospodinjskih odpadkov odloži brezplačno.
  V bolj oddaljenih krajih med te spadate tudi vi bomo organizirali odvoz s tem da bomo poskušali poiskati prostor, kjer nam bodo lastniki zemljišča začasno dovolili postaviti kontejner.
  O odvozu boste pravočasno obveščeni na krajevno običajni način. ob nujnih primerih pa se lahko obrnete na občino. Onemoglim in invalidom pa lahko odpeljemo kosovne odpadke z našim tovornjakom.

  Odgovor pripravil:
  župan Milan Izlakar

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Stara gora in Gradišče

  Ponedeljek 2 Marec 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Kolikor mi je znano so krajani že nekajkrat predlagali, da se tudi uradno spremeni imeni dveh naselij na Primskovem. Gre za naselje Stara gora pri Velikem Gabru, ki naj se preimenuje v Stara gora ali Stara gora na Primskovem ter GRADIŠČE-K. O. GRAD. IN POLJ., ki naj se preimenuje v Gradišče in Gradišče na Primskovem. Ali mi lahko nekdo na občini uradno pojasni oziroma svetuje, kakšen je postopek predlaganja, če tega že ne stori občina sama. Predvsem slednje ime je namreč povsem nesmiselno, prebivalci pa imajo težave pri uradnih dokumentih.

  www.smartno.si/phpbb3

  Odgovor:

  Postopek za preimenovanje naselja je določen v Zakonu o določanju območji ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb. Objavljen je bil v Uradnem listu RS št. 25/08.

  Zakon si lahko ogledate na spodnji povezavi.

  http://www.uradni-list.si/_pdf/2008/Ur/u2008025.pdf

  Odgovor pripravil
  župan
  Milan Izlakar

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Uporabno dovoljenje in pitna voda na Primskovem

  Ponedeljek 2 Marec 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Po lanski okvari novega črpališča na Dolnjem vrhu smo ostali na Primskovem brez pitne vode. Domnevno zaradi tega, ker vodovod nima uporabnega dovoljenja. Menda je bil razlog zgolj v (ne)pridobitvi enega soglasja ene izmed lastnic zemljišča, zato še ni bilo izdano dovoljenje. Danes se je menda pričelo s prekopom cestišča, da se bo prestavil cevovod vodovoda.

  Kdaj Občina Šmartno pri Litiji načrtuje, da se bo po tej spremembi, pridobilo uporabno dovoljenje in zagotovilo oskrbo s pitno vodo na Primskovem? Ali so potem še kakšne ovire za pridobitev gradbenega dovoljenja?www.smartno.si/phpbb3

  Odgovor:

  Voda na Primskovem bo takoj ko bo izdano uporabno dovoljenje. Le to pričakujemo v mesecu marcu.

  Odgovor pripravil
  župan
  Milan Izlakar

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Domnevna asfaltna baza nekje v Sobračah?

  Ponedeljek 2 Marec 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Ali res nekje v okolici Sobrač nastaja asfaltna baza? Ali gre v tem primeru za enega od peskokopov v Ješcah? Kako je s tem povezana občina? Je bilo potrebno kakšno posebno soglasje lokalne skupnosti ali gre zgolj za “nadgradnjo” dejavnosti obstoječega peskokopa v Ješcah. Če to drži, kateri od peskokopov bo imel asfaltno bazo? Ali vam je kaj znano, da je v Šmartnem organizirana civilna iniciativa, ki nasprotuje asfaltni bazi?

  www.smartno.si/phpbb3

  Odgovor:

  Na občino Šmartno pri Litiji se je oglasil lastnik kamnoloma Kepa v Ježcah. Po krajšem pogovoru z njim smo izvedeli, da resnično namerava postaviti premično asfaltno bazo na območju kamnoloma. Lastnik je svojo namero obrazložil krajanom sosednje krajevne skupnosti v občini Ivančna Gorica, saj bo tudi njih s prevozi najbolj bremenila morebitna premična asfaltna baza. Občina v zvezi s tem objektom ne izdaja nikakršnih dovoljenj. O obstoju civilne iniciative nismo seznanjeni. Smo pa vaše vprašanje naslovili tudi na rudarskega inšpektorja, ki bo ustrezno ukrepal.

  Odgovor pripravila
  Andreja Leskovšek

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Odvajanje in čiščenje komunalne odpadne in padavinske vode

  Petek 27 Februar 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  V zadnji številki občinskega glasila Martinov glas, sem zasledil obvestilo krajanom, da je Občinski svet sprejel odlok o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne in padavinske vode v občini Šmartno pri Litiji. Na vaših web straneh sem si podrobneje ogledal v celoti ta odlok in se obračam na vas z nekaj vprašanji v zvezi z perečo problematiko.

  V odloku je navedeno,(29 člen (4)), da na področjih, kjer je po operativnem programu opremljanja naselij z javno kanalizacijo ni predvidena gradnja javne kanalizacije ni dovoljena gradnja greznic, ampak mala čistilna naprava. Obstoječe greznice pa smo dolžni lastniki odstraniti iz uporabe najkasneje do 31.12.2018, ker se objekt ne nahaja v vodovarstvenem območju.

  Zanima me:

  – Plan izgradnje javnega kanalizacijskega omrežja v občini Šmartno pri Litiji in seveda, kaj se v tej smeri planira za naselja Sevno, Gradišče, Gornji vrh, Dolnji vrh, Kamni vrh in seveda Poljane in Primskovo;

  – Kako planira občina Šmartno pri Litiji sofinancirati in kakšen delež sredstev namerava občina, do leta 2018, rezervirati za subvencije z namenom izgradnje malih čistilnih naprav in kje in kako bodo ti razpisi objavljeni;

  – Kakšne so dispozicije občinske uprave glede izgradnje več manjših, skupaj povezanih malih čistilnih naprav, saj poznamo trend v tujini in tudi že doma, da se več gospodinjstev povezuje v skupno čistilno napravo. In seveda, kako bo občina sofinancirala to izgradnjo čistilnih naprav.

  V odloku v 29. členu (1), ki je še posebej bil objavljen v občinskem glasilu, je navedeno, da kjer javna kanalizacija se ni zgrajena ali se po operativnem programu ne predvideva ( v to verjetno spada tudi področje Primskovega) in se odpadna voda iz stavb odvaja v greznice ali male čistilne naprave, je lastnik stavbe dolžan z izvajalcem skleniti pogodbo o praznjenju greznice in o izvajanju monitoringa.

  Pa me zopet zanima:

  – Kakšna priporočila glede podpisa pogodbe z izvajalcem in sploh s katerim izvajalcem naj lastnik stavbe podpiše pogodbo, katerega izvajalca pa priporoča občina Šmartno pri Litiji;

  – Kako bo občina preverjala izvajalca del, glede monitoringa;

  – Glede na nejasnosti izvajanja komunalne službe ( o tem piše tudi današnje časopisje) ni lastniku objekta obvezno podpisati pogodbo z JP KP Litija Ali pač ?? ;

  – Ali je prosta izbira izvajalca praznjenja greznice, saj vemo, da JP KP Litija nima mehanizacije, da bi izvajala ta dela, ker to delo odstopa podizvajalcu, ki pa je neprimerno dražji od vseh ostalih ponudnikov;

  – S katerimi izvajalci teh del je možen podpis pogodbe v naši občini.

  Do sedaj smo plačevali JP KP Litija “Republiško takso za obremenjevanje okolja” in pa “Okoljsko dajatev odpadnih voda”. Kako lahko isto odpadno vodo plačam dvakrat, enkrat s plačilom “kot pitno” vodo (ki pa po analizah Inštituta za varovanje zdravja RS, sploh ni pitna) in drugič z odvozom iz greznice! (pa čeprav odvozov iz greznice sploh ni bilo. Odvoz smo plačevali sami).

  Prosil bi vas za pojasnilo, kaj lahko kot krajani občine Šmartno pri Litiji in seveda uporabniki storitev, predvsem pa plačniki storitev JP KP Litija storimo in kaj lahko vi, kot uradni organ (zastopnik nas krajanov), svetujete in pojasnite sklepe občinskega sveta, nam uporabnikom, ter nas zaščitite pred neupravičenim in nenamenskim jemanjem denarja.

  Hvala za razumevanje.

  Zupančič Božidar

  Gornji vrh 1A

  1276 Primskovo

  Odgovor:

  Občine smo dolžne v skladu z operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda zagotoviti čiščenje v točno določenih naseljih. Med naselja, ki morajo biti opremljena z javno kanalizacijo in zgrajeno čistilno napravo do konca leta 2015, sodijo po trenutno sprejetem operativnem programu Šmartno, zaselek Grmače in Cerovica. V kolikor je zagotovljeno čiščenje komunalnih voda na teh območjih in so zagotovljeni finančni viri, se ureja kanalizacijsko omrežje v drugih območjih iz operativnega programa. Sevno in ostala našteta naselja niso vključena v ta program.

  Trenutno ni v proračunu občine rezerviranih sredstev za gradnjo lastnih malih čistilnih naprav. Vsekakor bo že investicija v izgradnjo kanalizacijskega sistema finančno obremenjujoča za proračun, tako da verjetno ne bo dodatnih subvencij. Je pa to zadeva bolj politične volje občinskih svetnikov in zmožnosti proračuna občine. Enako velja za male čistilne naprave, ki čistijo odpadne vode za več gospodinjstev.

  S pogodbo o praznjenju greznice se posameznik zaveže, da bo spoštoval zakon in pravilnik in na ustrezno obdobje praznil greznico. Na ta način se preprečuje vnos škodljivih snovi iz tega naslova v tekoče vode. Za praznjenje greznic na območju občine Šmartno skrbi JP KSP Litija, ki ima v ta namen tudi sklenjeno pogodbo s podizvajalcem. Na občini ne razpolagamo s seznamom izvajalcev te službe, ker je za to dejavnost poskrbljeno preko komunalnega podjetja. Odgovor v zvezi z takso za obremenjevanje okolja vam lahko podajo na JP KSP Litija.Vsekakor se na osnovi Uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda obračunata dajatev, ki je posledica odvajanja odpadne vode v javno kanalizacijo, neposredno v površinske vode ali posredno s ponikanjem v podzemne vode. Gre zgolj za dejstvo, da se porabljena voda troši (ne glede na kakovost) in se kot taka skupaj z emisijami dušikovih, fosforjevih in ostalih spojin zopet vrača v vodni krog. Takšno ravnanje pa na podlagi pravnega reda EU, ki je prenesen v naše zakone, več ni dopustno.

  Zato smo tudi vse občine v Sloveniji postavljene pred neprijetno dejstvo, da je potrebno urediti javno kanalizacijo v določenih naseljih do predpisanega roka, pri čemer pa vrednost investicij presega marsikje finančne zmožnosti občin.

  Odgovor pripravila:
  Andreja Leskovšek

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  PUP – za območje KO Vintarjevec

  Sreda 25 Februar 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Pozdravljeni, Zanima me kdaj načtrujete sprejetje odloka oz. razgrnitev PUP za območje Ko. Vintarjevec , natančneje za parc.štev.: 1461/2 in 1459/1. Hvala za odgovor in lep pozdrav

  Odgovor:

  Na občino smo trenutno prejeli smernice s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v katerih zahtevajo med drugim še dodatne študije in dopolnitev določenih pobud. Iz tega razloga vam ne morem podati še datuma javne razgrnitve dopolnjenega osnutka občinskega prostorskega načrta. Vsekakor upam, da bo do te prišlo še pred poletnimi počitnicami.

  Andreja Leskovšek

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

  Obla gorica

  Ponedeljek 23 Februar 2009

  [expand title=”Prikaži vsebino”]

  Spoštovani Na vas se obračam iz vasice Obla gorica, ki pa si nikakor ne zasluži, da je obravnavana kot zadnja med zadnjimi. Skozi vas cesta ni asfaltirana, nimamo vodovoda, ne dobimo, kar dobijo druge krajevne skupnosti… Cesta, ki pelje skozi vas pa sploh ne zasluži tega imena. Vzdrževalci zelo redko zaidejo k nam. Prejšnji teden je kombi s hitro pošto obtičal na klancu proti Obli gorici, ker je bil le ta preveč razrit od prejšnjih voznikov, ki so poskušali pripeljati po tej nesrečni cesti do ali pa le skozi Oblo gorico.Tudi naklon ceste je ponekod zelo nevaren za zdrs avtomobila. Zadnji dve zimi opažam, da ob sneženju ceste zjutraj niso splužene niti posute s peskom in to na relaciji do Kostrevnice. Posute so tekom dopoldneva, vendar večina okoliških prebivalcev že zjutraj potrebuje varno pot v šolo in na delovno mesto. Avtobus, ki prevaža otroke v šolo v Šmartno pri Litiji pa enostavno ignorira naše šolarje, ki morajo pešačiti precej daleč do avtobusne postaje in to skozi gozd. V pričakovanju izboljšav vas lepo potzdravljam

  Odgovor:

  Spoštovani, obveščamo vas, da smo prejeli vaše predloge za izboljšave ceste skozi vas Obla gorica.
  Občina ima namen v najkrajšem možnem času začeti z izboljšavami na tem območju, vendar so te možne le, če bodo to dopuščala proračunska sredstva.

  Lep pozdrav
  Aleš Krže, GI

  [/expand]

  Stanje:

  KONČANO

   

  Četrtek 29 September 2016

  Pozdravljeni,

  zanimam me, kdaj se bo zaključil projekt asfaltiranja ceste skozi vas Obla Gorica? Obljubljeno je bilo za leto 2016 oz. 2017.
  Ali je občina seznanjena z močno poškodovano cesto, kateri grozi plaz pri hiši Vinji Vrh 4?

  Hvala za odgovore
  Odgovor:

  Spoštovani g. Janez Novak,

  Asfaltiranje ceste 709211 (Obla Gorica-Stara Gora-Sveti Anton) bo možno takrat, ko bodo v proračunu Občine Šmartno pri Litiji zagotovljena sredstva.
  Občina Šmartno pri Litiji je seznanjena s poškodovano cesto (luknja) in je sanacijo omenjenega problema naročila koncesionarju za vzdrževanje cest.

  Lep pozdrav,
  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  Stanje:

  KONČANO

  Torek 20 September 2016

  Spoštovani,

  Ponovno Vam pišemo glede naše ceste za celotno Vas Mihelca.
  Zanima nas, kdaj lahko pričakujemo asfaltiraje naše ceste. Lani je bilo rečeno z Vaše strani da bo predlog podan v investicije za letošnje leto, žal nismo dobili nobenih odgovorov in pojasnil, niti nas ni nobeden obvestil, kako naprej oziroma kaj ste se dogovorili .
  Prosimo za Vas odgovor

  S spoštovanjem,

  krajani Vasi Mihelca

  Odgovor:

  Spoštovani,

  Predlog za asfaltiranje JP 638071 Temenica-Golce-Sveti Anton v dolžini 1027 m in JP 709222 Mišji Dol-Mihelca v dolžini 1070 m je bil uvrščen v plan investicij, tako kot še mnogo drugih investicij na področju cestne infrastrukture.
  V proračun za leto 2016 pa se omenjena odseka cest nista uvrstila.
  Prav tako ostajata omenjena odseka v planu za prihodnja leta.
  Kdaj se lahko pričakuje izvedba investicij pa je odvisno predvsem od finančnih sredstev občine.

  Lep pozdrav,
  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  Stanje:

  KONČANO

  Ponedeljek 26 Oktober 2015

  Pozdravljeni.

  Tako kot vsako leto , Vas moramo spet opominjati na del cestišča , ki je že skoraj neprevozen! Kot prvo nas zanima , zakaj ta del še vedno ni asvaltiran in kdaj je v planu da se bi stvar uredila končno.Kot drugo najpomembnejše je pa NUJNO potrebna sanacija ceste ,saj so luknje na cesti na vsakem mestu da se je nemogoče izogniti, poleg tega je pri priključku na asvalt 10cm stopničke , ker voda odnese pesek ki priteče iz asvalta.Kot smo Vam že lansko leto napisali in niste upoštevali , da čez leto ob cesti nasujete manjši kup da lahko sami čez leto saniramo cesto. Do sedaj smo imeli zaradi ceste več poškodb na avtomobilih in če ne boste tega jemali resno se bomo primorani obrniti kam drugam in rešiti zadevo!

  Upamo na čimhitrejšo rešitev in si želimo resničnih odgovorov na to temo.

  Lp,Uroš
  Odgovor:

  Spoštovani,

  JP 709731 (Odcep Pavlič) je v cca 250 m dolgem odseku v makadamski izvedbi.
  Tako kot ostale kategorizirane ceste se redno vzdržuje, zaradi velikega obsega cest sicer na optimalno, pa vendar tako, da je normalna prevoznost omogočena.
  V mesecu oktobru je bil omenjeni odsek ceste pogredan, nasutega je bilo 20m3 peska.
  Glede asfaltiranja ceste vam sporočamo, da sicer cesta poteka po javnem dobre, ki pa ga bo pred asfaltiranjem potrebno ponovno odmeriti in urediti lastništvo zaradi doseganja zadostne širine.
  Omenjeni odsek se nahaja v evidencah cest, ki jih je potrebno asfaltirati.
  Da se posamezna cesta asfaltira pa mora biti uvrščena v predlog proračuna, ta pa potrjen s strani Občinskega sveta.
  Na vprašanje kdaj bo ta odsek asfaltiran, pa vam ne morem odgovoriti.

  Le pozdrav,
  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  Petek 28 Avgust 2015

  Pozdravljeni.
  V sredo zjutraj je na koncu naselja Gradiške Laze stal stacionarni radar,bojda po naročilu občine. Zanima me, če je temu res tako. V kolikor je temu res tako bi Vas spomnil na dogajanje v Mariboru v zvezi s postavitvijo stacionarnih radarjev, iz katerih bi se lahko kaj naučili. Najdražja šola je namreč ta, da se učiš na lastnih neumnostih. Hkrati predlagam, da se energija usmeri v preplastitev vsem znanega nevarnega ovinka malo naprej od Gradiških Laz, kjer je ob vsakem dežju s ceste zleti kako vozilo. Sam sem to predlagal komunali kot upravljalcu ceste (po telefonu gospodu direktorju), postavili pa so samo prometni znak, da je cesta spolzka. Lep pozdrav Bogdan Murn Zgornja Jablanica 15a 1275 Šmartno pri Litiji
  Odgovor:

  Spoštovani,
  Vaša ugotovitev, da je v sredo, 26.8.2015 v Gradiških Lazah stal stacionarni radar je pravilna.
  Na podlagi pritožb občanov, predvsem Jablaniške doline, o prekoračenih hitrostih na tem območju in s tem povezane nevarnosti za otroke, je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šmartno pri Litiji določil lokacije meritev hitrosti.

  Meritve hitrosti so se, poleg lokacije ki jo navajate, opravljale še na naslednjih lokacijah:

  • Šmartno pri Litiji (OŠ Šmartno),
  • Velika Kostrevnica (vrtec),
  • Črni Potok (Dom Tisje),
  • Velika Kostrevnica (šola),
  • Štangarske Poljane (šola).

  Opravljenih je bilo 521 meritev in ugotovljenih 19 kršitev, največ, 10 prav na lokaciji merjenja v Gradiških Lazah.
  Izvajanje meritev je potekalo v dogovoru med Občino Šmartno pri Litiji, Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šmartno pri Litiji in Medobčinskim inšpektoratom Dol pri Ljubljani, Ivančna Gorica, Litija in Šmartno pri Litiji.

  Lep pozdrav,
  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  Ponedeljek 20 Oktober 2014

  Cesta Razbore – Ježni Vrh je zaradi plazu težko prevozna oz. nevarna. Pot se vsakodnevno uporablja za prevoz otrok v šolo in vseh ostalih do Šmartna oz. Litije. Kdaj bo cesta sanirana in ponovno normalno prevozna? Upamo da pred zimo, saj v takšnem stanju kot je, ne omogoča pluženja.

  Odgovor:

  Spoštovani i p,
  Občina Šmartno pri Litiji je seznanjena s problematiko plazu na LC 208202 (Razbore-Ježni Vrh Poljane). 8.10.2014 si je zadevo ogledal geolog, kateri bo pripravil načrt sanacije. V prejšnjem tednu je bil na terenu geodet, ki je naredil geodetski posnetek, kot pogoj za izdelavo načrta sanacije. V četrtek bo opravljen sondažni izkop terena.
  Sledi izdelava dokumentacije za potrebe sanacije (sanacijski ukrepi, popis del pred izmere).
  Na podlagi projektne dokumentacije bo izbran izvajalec za sanacijo plazu.
  Ali bo zadeva sanirana pred zimo je odvisno od hitrosti izvedbe dokumentacije in vremenskih razmer.

  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  Stanje:

  KONČANO

  Nedelja 25 Maj 2014

  Lep pozdrav

  Zanima me kaj se sedaj dogaja na področju asfaltiranja ceste do hišnih številk 15, 16, 17…Pred časom ste že odmerili zemljišče. Zanima me kje se je ustavilo? boste asfaltirali do tja kjer ste odmerili. Zanima me kdaj v prihodnosti imate ta načrt izpeljati?

  Lep pozdrav

  Odgovor:

  Spoštovani,

  Asfaltiranje ceste do hišnih številk Volčja Jama 15, 16 in 17 ni v planu letošnjega proračuna.
  Občina vsako leto namenja del sredstev za odkup in odmero cest.
  Ko so ceste odmerjene in odkupljene je izpolnjen prvi pogoj, da lahko investicija pride v plan proračuna.
  Če je proračun sprejet, se zadeva izvede.

  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  Stanje:

  KONČANO

  Torek 13 Maj 2014

  Pozdravljeni !

  Pred dvema mesecema sem vam že pisal glede dela neasvaltirane ceste v Dragovškovem. Ceste še do danes ni nihče prišel pogledati kaj šele kaj popraviti. Že takrat je bila cesta težko prevozna in sedaj je še slabše. Jama pri jami. Vmes smo jo že sami večkrat sanirali vendar z pravimi stroji tega za dolgo ne moremo popraviti , kot tudi finančno negre! Upam da boste mogoče sedaj uslišali naše besede in končno premaknili zadevo.

  lp

  Odgovor:

  Pozdravljeni,

  Po pogovoru s predstavnikom koncesionarja, bodo ceste na tem območju sanirane do konca prihodnjega tedna.

  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  Stanje:

  KONČANO

  Četrtek 27 Marec 2014

  Spoštovani,

  prosimo za popravilo ceste na omenjeni trasi kajti cesta je v zelo slabem stanju. Na cesti so se začele pojavljati luknje in je cesta čedalje slabše prevozna.

  Hvala za odgovor in čimprejšnjo sanacijo ceste.

  Lepo pozdravljeni

  Odgovor:

  Pozdravljeni,

  Obvestilo smo posredovali koncesionarju za vzdrževanje cest v Občini Šmartno pri Litiji, z naročilom da se zadeva sanira.
  Sanacijo pričakujete v roku 10. dni.

  Aleš Krže Občina Šmartno pri Litiji

  Stanje:

  KONČANO

  Torek 11 Marec 2014

  Spoštovani

  Ker se od krožišča do transformatorja Slatna dela izkop za javno razsvetljavo me zanima ali bo končno prišlo tudi do zamenjave dotrajanih luči na parkirišču na grumovi cesti.
  V kolikor je vaš odgovor ne, vam dajem pobudo, da se to trenutno lahko stori ker se že delajo izkopi. Luči bi se lahko zamenjalo z bolj varčnimi.

  Lp Jože

  Odgovor:

  Spoštovani,

  Občina Šmartno je v letu 2013 izdelala Tehnični elaborat: Obnova javne razsvetljave v Občini Šmartno pri Litiji.
  Od 246 svetilk javne razsvetljave je skladnih z uredbo 45, ostale pa je potrebno zamenjati.
  Občina ima v letošnjem proračunu zagotovljena sredstva za zamenjavo dela svetilk, ki so neskladne z uredbo, v prihodnjih letih pa se bodo zamenjale tudi ostale svetilke (skladno s proračunskimi možnostmi).
  Trenutni izkopi na območju Slatne nimajo povezave z zamenjavo svetilk z bolj varčnimi/skladnimi z uredbo, saj se bo pri obnovi javne razsvetljave zamenjevalo le luči/svetilke in po potrebi drogove.

  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  Stanje:

  KONČANO

  Ponedeljek 10 Marec 2014

  Pozdravljeni. V Dragovškovem (smer štanga), kjer je še slab kilometer neasvaltirane ceste nastajajo ogromne luknje in je cesta čezdalje slabo prevozna.V zadnjih dveh letih smo jo morali sami že večkrat popravljati na svoje stroške saj tudi peska ni ob cesti , da lahko na hitro zakrpamo nastale luknje.Sramotno! Poleg tega da občina nemore tega majhnega koščka že končno asvaltirati naj vsaj poskrbi da bo cesta normalno prevozna !

  Odgovor:

  Spoštovani,

  Občina Šmartno pri Litiji je dolžna vzdrževati in opravljati zimsko službo na več kot 190 km kategoriziranih cest.
  Občani, ki opazijo slabo vzdrževane in poškodovane ceste v veliki večini o tem obvestijo občino, le ta pa koncesionarju naroči izvedbo vzdrževanja.

  O vašem problemu bomo obvestili koncesionarja in mu naročili ureditev ceste.

  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  Stanje:

  KONČANO

  Torek 25 Februar 2014

  Pozdravljeni!

  Zanima me, kdo je odgovoren za čiščenje peska in kamenja ob cestah, katerega so snežni plugi nametali tudi do tri metre daleč na travnik.

  Problem je nastal po tem, ko je zimska sluzba sredi zime, ko se ni bilo nič snega, na bankine nasula ogromno peska (kamenja) in nič utrdila samega nasipa (ne vem zakaj so to počeli sredi zime???). Ko pa je zadnjič zapadlo nekaj snega, so nato snežni plugi ves ta pesek z bankin zmetali do tri metre po travnikih (ne vem zakaj plužijo toliko stran od cestišča).

  Tega razmetanega peska je zelo veliko in me zanima, kako je s čiščenjem le tega oziroma če kdo odgovarja za tako nestrokovno opravljeno delo.

  LP, jani

  Odgovor:

  Pozdravljeni,

  Za zadevo, tako zimsko službo kot vzdrževanje cest, je odgovoren koncesionar Trgograd d.o.o.
  Vaše sporočilo sem posredoval koncesionarju in dobil naslednji odgovor:
  »Koncesionar je zadolžen za redno vzdrževanje cest lokalnih in javnih poti v Občini Šmartno pri Litiji. Naloga in dolžnost koncesionarja je vzdrževanje cestišč, se pravi sanacija udarnih jam in cestnih bankin, vzdrževanje cestnih objektov, urejanje odvodnjavanja meteorne vode, odstranjevanje novozapadlega snega, posipanje cest s soljo in mešanico peska, čiščenje cest. Koncesionar sam presodi, kako in kdaj je potrebno sanirati cestišča, ker je naloga koncesionarja, da zagotavlja varen tekoči cestni promet.
  V primeru, kadar koncesionar povzroči škodo na privatnih zemljiščih ali objektih, je dolžan, da vzpostavi zemljišče ali objekt v prvotno stanje za kar ima tudi sklenjeno zavarovanje pri zavarovalnici v takšnih primerih.

  Trgograd d.o.o., Litija«

  V dogovoru s koncesionarjem in občinskim vzdrževalcem, bomo poizkušali zadevo rešiti v najkrajšem možnem času.

  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  Stanje:

  KONČANO

  Torek 29 Oktober 2013

  Kljub poletnemu popravilu in menjavi žarnic še vedno(bolje rečeno spet)ne gori zelo pomebna svetilka ob peš poti iz zgornjega na spodnji del Valvazorjeve ulice. Na začetku peš poti so stopnice in samo čakamo, kdaj se bo zgodila kakčna nesreča oziroma se bo zaradi teme kdo poškodoval. Prosim oziroma zahtevam, da se to v najkrajšem času popravi, saj je neosvetljenost resnično nevarna.

  Martin FELE

  Odgovor:

  Spoštovani,

  Naročilo, da se zamenja svetilka na Valvazorjevi ulici je bilo posredovano vzdrževalcu javne razsvetljave.

  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  Stanje:

  KONČANO

  Četrtek 13 Junij 2013

  Pozdravljeni, vljudno Vas prosimo, če lahko pridete pogledati, v kakšen stanju je naša cesta.Potrebovali bi stroj, ki bi cesto poravnal(makadamska cesta,ker je bilo v dnevih nazaj toliko deževja je cesta v določenih predelih zelo uničena)in potrebno bi bilo tudi pripeljati nekaj peska za nasip ceste.

  Hvala za uspešen odgovor in Vas lepo pozdravljamo.

  Krajani Vasi Mihelca

  Odgovor:

  Spoštovani,

  Koncesionarju za vzdrževanje cest je bila naročena sanacija cest v Mihelci.
  Sanacijo lahko pričakujete v roku 14. dni.

  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  Stanje:

  KONČANO

  Sobota 6 April 2013

  spoštovani,
  prosim za popravilo ceste na omenjeni trasi. cesta je že v zelo slabem stanju.
  hvala.

  lepo pozdravljeni!

  Odgovor:

  Sanacija cest se je zaradi dolgo trajajoče zime letos precej zavlekla.
  V prihodnjih dneh bo Občina Šmartno pri Litiji pričela s sanacijo.
  Cesto Mišji dol-Primskovo-Bratnice si bomo ogledali in jo poizkušali v najkrajšem možnem času sanirati.

  Lep pozdrav, Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  Stanje:

  KONČANO

  Petek 5 April 2013

  Zanima me od kdaj in kdo lahko na parkirnem prostoru pred tako imenovanim samskim domom na Grumovi cesti 7 postavi nadstrešek za avto. Sedaj je postavljen en nadstrešek in me zanima če ga lahko postavijo tudi drugi, ki si to želijo in če je to dovoljeno s strani občine??
  Lep pozdrav,Mina

   

  Odgovor:

  Občina Šmartno pri Litiji ni izdala soglasja za postavitev enostavnega objekta na parkirnem prostoru pred objektom Grumova cesta 7.

  Odgovor pripravila: Andreja Leskovšek

  Stanje:

  KONČANO

  Četrtek 28 Marec 2013

  Pozdravljeni,

  zanima me, ali je v Šmartnem res vidra?

  Hvala za odgovor in LP
  Simon

  Odgovor:

  Vidre v Šmartnem pri Litiji še nihče od pozornih opazovalcev narave ni videl v zadnjih letih. Inštitut Lutra je v letu 2010 opazil vidrine sledi ob reki Reki in Črnem potoku. V teh zasneženih dneh ob vodotokih ni bilo opaziti nobenih sledi te živalske vrste.

  Odgovor pripravila: Andreja Leskovšek

  Stanje:

  KONČANO

  Petek 26 Oktober 2012

  Spoštovani,

  Z gradnjo stanovanjskega kompleksa v naselju Grmače se je občutno povečalo število stanovalcev in posledično živi v naselju tudi večje število otrok. Stanovalci opažamo, da se v samem naselju vozi prehitro in ker gre za varnost otrok, ki se tam igrajo (ker nimajo urejenega igrišča-ampak to je že predmet druge pobude), bi bilo nujno potrebno urediti prometno opozorilo – znak otroci na cesti in prilagojena hitrost ter postaviti ležečega policaja ali kakršnokoli cestno oviro, ki bi zmanjšala hitrost mimodrvečih avtomobilov in povečala varnost naše mladine, preden bomo lahko poročali o kakšni nesreči, katere verjetnost je zelo velika.

  Lepo pozdravljeni,
  Marko

  Odgovor:

  Spoštovani,

  Občina Šmartno pri Litiji je koncesionarju za vzdrževanje občinskih cest naročila postavitev prometnega znaka (I-15 OTROCI NA CESTI).
  Fizičnih ovir za umirjanje prometa na cestišču ne bomo postavljali, bomo pa obvestili PP Litija, da v tem delu naselja prihaja do prekoračitev hitrosti, ter jih zaprosili, da večkrat opravijo meritve hitrosti in kršitelje kaznuje.

  Lep pozdrav,
  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  Stanje:

  KONČANO

  Petek 12 Oktober 2012

  Spoštovani,

  zanima me, če je osvetljevanje ulic ponoči zakonsko prepisano. Bi lahko ob določenih urah luči ugasnili, s tem zmanjšali stroške in svetlobno onesnaževanje? Še posebej poleti, ko prostore zračimo in hladimo ponoči, je spanje moteno, če luč sveti naravnost v posteljo.

  Lep pozdrav,
  Alenka

  Odgovor:

  Spoštovani,

  Razsvetljava pomembnih cest, javnih površin in križišč je v Sloveniji zakonsko predpisana.
  V Sloveniji veljajo celo strožji kriteriji glede svetlobnega onesnaževanja kot to predpisuje EU.
  Uredba o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja v svojem 28. členu govori, da je potrebno obstoječo razsvetljavo cest in javnih površin prilagoditi določbam te uredbe do konca leta 2016.
  Eden glavnih poudarkov te uredbe je, da se uporabljajo svetilke, katerih delež svetlobnega toka, ki seva navzgor, je enak 0%.
  Potrebno bo uvesti okolju prijazne svetilke, katerih električna moč se bo bistveno zmanjšala, s tem pa se bo zmanjšala osvetljenost javnih površin.
  Z zmanjšano osvetljenostjo javnih površin, pa se bodo zmanjšali tudi moteči dejavniki.

  Res pa je, da si nekateri občani želijo bolj osvetljenih javnih površin, nekatere pa to moti.

  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  Stanje:

  KONČANO

  Sreda 3 Oktober 2012

  spoštovani!
  glede na to da je cesta na omenjeni trasi v zelo slabem stanju me zanima ali se bo to kaj saniralo. V kako slabem stanju je cesta je razvidno že iz tega, da se na nekaterih odsekih vozniki raje zapeljejo malo po travniku kot po cesti.
  Hvala za odgovor in čimprejšnjo sanacijo ceste.

  Lepo pozdravljeni.

   

  Odgovor:

  Problem javne poti 709221 (Mišji Dol-Primskovo-Bratnice) je v odvodnjavanju.
  Le tega se ne da zadovoljivo izvesti, saj je cestišče na nivoju okoliških parcel.
  Celovita rešitev je težko izvedljiva, zato nam preostanejo le kratkoročne rešitve (nasipanje, gradnje).
  Sanacijo ceste bomo naročili 3.10.2012, izvedbo del pa lahko pričakujete v roku 14 dni.

  Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji

  Stanje:

  KONČANO

  Petek 28 September 2012

  Sprašujem Vas, kdo izvaja obratovalni monitoring po predpisih o varstvu okolja? Namreč v našem bivalnem okolju se nam dogaja, da od februarja letos odkar na Usnjarski 16 obratuje M.V.R. Pelet d.o.o. v lasti gospoda Dragana Marinkovića, nenehni izpusti v zrak majhni drobci (nevidni) lesnega žaganja in pa moteč hrup strojev, ki se jih sliši kar precej daleč. Kdo je izdal uporabno dovoljenje za prostor (rekonstruiran prostor) in kdaj?
  Zakon o varstvu okolja (ZVO1) predpisuje meje vrednosti hrupa in pa imisij ki se nahajajo v zraku. Imamo občutek da tega ni do sedaj še nihče storil.
  Poleg tega ne moremo več odpirati oken ker bi s tem žaganje letelo v stanovanje in pa tudi zaradi hrupa ki nastaja z mletjem lesa ter slabega izpušnega sistema na strehi, ki je moteč. Da je izpuh slabo narejen se že vidi na sami strehi pri izpuhu kjer je kar precej velik kup žaganja.
  Tudi mi si želiko enakega standarda kakovosti bivanja v Občini Šmartno pri Litiji kot ostali občani.
  Lep pozdrav Mina

  Odgovor:

  Spoštovani,

  vsa ustrezna okoljevarstvena dovoljenja za obratovanje naprav, ki povzročajo emisije v zrak, vodo in tla, izdaja Agencija RS za okolje. Nadzor nad izvajanjem Zakona o varstvu okolja vrši Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje na katerega se lahko naslovi dopis z opisom problematike.

  Andreja Leskovšek

  Stanje:

  KONČANO